středa 15. dubna 2015

Grilovaný ananas s medem


Grilovaný ananas s medem
Někteří z nás milují pohodu na zahradě a grilování, tak tady je jedna specialita
Příprava: 10-20 minut
    1. Budeme potřebovat:
    1 zralý ananas
    1 balení medu
    1 1/2 hrnku hnědého cukru
    snítka čerstvé máty na ozdobu
    vanilková nebo zmrzlina podle vašeho výběru pro servírování nebo plátek grilovaného masa.
Postup: Nakrájíme si ananas na plátky a položíme do mysky s medem a přidáme ½ hrnku hnědého cukru. Necháme tak 5 minut a položíme na rozpálený gril kde smažíme podle vlastní chuti,ale přibližně tak 5 minut z každé strany. Položíme hotový ananas na talířek ozdobíme a můžeme servírovat.
Přejeme dobrou chuť :)


Syrová, Novotná
3.C



středa 1. dubna 2015

Rockový nářez v (ne)štastný den


Pátek třináctého se v pražském klubu Rock Café nesl ve znamení hudby, a to především slovenské, protože do naší matičky stověžaté zavítali The Paranoid se svým zbrusu novým jarním turné „ANJELI SPIA TOUR 2015“, pojmenovaným dle písně z loni vydaného alba, a předkapelou From Our Hands.

Média jiným pohledem

Na ČAO 8 v Resslově ulici v Praze přichází na přednášku Robert Kostner, který žáky semináře Mediální a jazykové kultury seznamuje s oblastí médií, která je v dnešní době moderní. Bohužel jsme jimi také manipulování. Jak se této manipulaci bránit, se právě dnes dozvíme.

Je středa, 12 hodin, a to pro náš seminář znamená, že začínáme. Dnes k nám přišel přednášející z Vyšší odborné školy publicistiky v Praze, který nám v rámci tématu Jak se tvoří mediální realita poreferuje o médiích v České republice a jejich kvalitě. To neznamená, že by opomenul významné zvraty v zahraničních médiích.

Už na začátku, před samotnou prezentací, zaujímá naši pozornost tím, že je nám rozdán bloček s motivem tabletu. Tento motiv, dle mého názoru, zapadá do dnešní doby a je pro nás zajímavým.

Nyní přecházíme k samotné prezentaci. V jejím úvodu nás pan Kostner seznamuje s tím, co to je médium, jak nás ovlivňuje a jaká média bychom v naší zemi nalezli. V dalším bloku jsou nám ukázány zajímavé příklady mediální manipulace, kterou může každý vnímat jiným způsobem. Přednášející nám ukázal například zajímavý novinový titulek „Patolog si nosí svou práci domů“. Okamžitě po zhlédnutí titulku vzniká mezi studenty diskuze, jakým způsobem bychom si mohli tento nadpis vyložit. Pan Robert Kostner má podobných příkladů připraveno více. U všech diskutujeme podobným způsobem.

Během celé přednášky užívá přednášející aktualizované výrazy, které přitahují naši pozornost, například What the fu*k, ve zkratce WTF. Mluví o aktuálních tématech, která jsou nám známá, a nezabývá se historií. Na konci své prezentace se dočká z naší strany potlesku, ze kterého má jistě radost. Po jeho odchodu probíhá krátká diskuze na téma této přednášky, která se nám samozřejmě velmi líbila a přinesla nám zajímavé a nové informace z oblasti médií.

 
Robert Herink, 3. F

Mladý HAMLET ve Švandově divadle

Ve středu 11. března 2015 navštívili žáci třídy 1. E divadelní ztvárnění hry Hamlet od Williama Shakespeara v pražském Švandově divadle. V tomto představení hráli samí známí herci: Patrik Děrgel, Kamil Halbich, Petra Hřebíčková a mnoho dalších.

Tohoto představení jsem se mohl zúčastnit také já, proto mohu uvést svůj názor na tuto hru. Jelikož jsem o díle Hamlet slyšel, nedokázal jsem si ho představit na divadelních prknech. Představení mě překvapilo, protože herci hráli své role velmi přesvědčivě a procítěně. Účinkující se vůbec nestyděli při scénách, ve kterých k sobě měli blízko, a nic nepůsobilo falešně.

Po přestávce následovalo celé vyvrcholení děje, které bylo emotivně zpracované. Mně osobně zklamalo, že Hamlet končí tragicky. Ale takové konce k Shakespearovým hrám patří. Přesto, že se jednalo o představení určené pro školy, všichni studenti sledovali představení se zájmem. Našly se také výjimky, ale ty v publiku zanikly. Všechny příchozí dívky jistě potěšilo, že se Patrik Děrgel na samém konci představení svlékl.

Robert Herink, 3. F
 

Patrik Děrgel během představení Hamlet