pátek 31. března 2017

Co stojí za nárůstem vegetariánů a veganů?

Výsledek obrázku pro vegan cowDříve, než se plně vyjádřím k výše uvedenému titulku, rád bych uvedl na pravou míru, co tyto pojmy znamenají, a jak se vzájemně odlišují.


Vegetarián - Zpravidla odmítá konzumaci živočišného masa (nebo se udělá výjimka, a konzumuje se pouze rybí maso). Povětšinou tak lidé dělají, protože je jim zkrátka líto smrti zvířat, která jim přijde zbytečná, nebo jim přijde život bez masa jako zdravější alternativa.


Vegan - Odmítá konzumaci veškerých živočišných produktů (včetně zvířat). To znamená, že například odmítá jíst vejce, mléko nebo med. Většinou tak činí ze stejných důvodů jako vegetariáni, akorát často dohání svou potřebu "žít zdravě" do extrému.

Nyní se pokusím podívat blíže, proč se jich, nejen na naší škole, ale i ve světě objevuje stále více.

1) "Žijeme v blahobytu"

 - Je to tak. V dřívější době, ještě cca 50 let dozadu, si lidé nemohli vybírat, co budou jíst (teda, alespoň většina), protože nebyly dnešní možnosti volby. Museli jíst, co bylo, tudíž museli jíst i maso a živočišné produkty (mléko, med, vejce), i kdyby se jím sebevíce příčila myšlenka, že kvůli jejich obědu umřelo podvyživené kuře.

Dnes ovšem stoupá kvalita životní úrovně, a díky globalizaci lidé mohou místo oněch živočišných produktů užívat jejich (alespoň dle jejich vlastních slov) dostačující náhražky (sója, tofu).

2) "Soucítí se zvířaty"

 - Tento bod je podobný tomu výše uvedenému. V dřívější době lidé neměli čas ani myšlenky na soucítění se zvířaty (hospodářskými). Jako příklad mohu uvést dřívější JZD, kde bylo vedoucímu jedno, jestli má kráva nějaké pocity. Můžete říct, že dnes je to stejné s velkochovy, ovšem dnes si veřejnost více uvědomuje to, že i zvířata mají nějaké city, a že zkrátka není potřeba je zabíjet, a už vůbec kvůli našemu vlastnímu jídlu (oblíbená hláška těchto příznivců: "Kuře klidně sníš, ale svoji kočku ne!").

3) "Maso je nezdravé"

 - Většina více zdravotně orientovaných veganů a vegetariánů vám bude tvrdit, že maso nejí, protože se bojí o své zdraví kvůli nemocem a nehezkým zdravotním účinkům, které jeho konzumace přináší. Jeden z příkladů, které často uvádí, je zvýšení šance vzniku rakoviny. Je nutno podotknout, že mnoho těchto nekončících sporů je často nerozhodných a sporných.

4) "Maso mi nechutná"

 - Ano, i toto je jeden z důvodů, proč lidé odmítají jíst maso nebo jiné živočišné produkty. Proti tomuto se nedá nic namítat, a je jen dobře, že dnešní doba a globalizace umožňuje těmto lidem užívat náhražky (sója, tofu).


Tato by šlo pokračovat ještě nějakou dobu, ale podle veganů/vegetariánů se jedná o jedny z nejčastějších důvodů, proč se takto rozhodli změnit své stravovací (a myšlenkové) návyky.


Martin Rácz, 3. F

Žádné komentáře:

Okomentovat