středa 29. listopadu 2017

Vánoce jako takové




Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Řadí se k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. I když je 25. prosince jako datum Kristova narození, v Česku je za vrchol Vánoc považován Štědrý den, 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti.


Vánoce už nám klepají na dveře! Martin na bílém koni zklamal a sníh s sebou nepřivezl. Copak jsou Vánoce bez sněhu opravdové Vánoce? Pro mě tedy ne! A proto jsem Vám chtěla připomenout vánoční zvyky a tradice, na které by se v žádném případě nemělo zapomenout. Když Vánoce bez sněhu, tak Vánoce s tradicemi.


Ti, kteří Vánoce slaví, mají doma obrovský jehličnatý strom, který je na Štědrý den vztyčen, ozdoben ozdobami. Nemělo by se zapomínat ani na jmelí, které má kouzelné účinky! Na Štědrý večeři nezapomene ani sebemenší jedlík. Rodina se sejde u jednoho stolu. Pod talířem by měl každý z nás najít minci, díky které se nás budou celý rok držet peníze. Určitě od stolu neodcházejte! To samozřejmě může jen ten, kdo večeři připravuje. Vánoční cukroví milujeme všichni, hlavně to od babičky! Lijete olovo? Odlitek, který vznikne, Vám věští budoucnost. Krájení jablka známe už od mala, protože každý se chce příští rok sejít ve zdraví a proto si přejeme vidět v jablku hvězdu. Půst mnoha z nás častokrát nevydrží. Přiznám se, nikdy jsem nevydržela, tak asi proto jsem nikdy to prasátko neviděla! Méně známá tradice se nazývá cizí věci v domě, která nám vysvětluje, že by se mělo do konce roku vrátit vše, co nám nepatří.


Vánoce jsou důležitou částí roku. Kupovat si dárky navzájem je sice moc pěkné gesto, ale jde hlavně o to, trávit čas s rodinou a uvědomovat si, jak moc je rodina a přátelství důležité.
Tereza Černá, 4.C

Žádné komentáře:

Okomentovat