úterý 24. ledna 2017

PROKRASTINACE
Původ slova prokrastinace pochází z latinského spojení „pro-crastinus“ = patřící zítřku.
Prokrastinace je chronická a často výrazná tendence odkládat plnění povinností, činností a úkolů na pozdější dobu. Může představovat i rizikový fenomén pro duševní zdraví jedince.

 Prokrastinaci nelze zaměnit s leností nebo odpočinkem. Při prokrastinaci jedinec ztrácí energii a poté pociťuje vinu a úzkost (v dnešní době hlavně vinu ze ztráty času, jelikož lidé stále někam pospíchají a nic nestíhají). Bez energie pak není člověk schopný s důležitými činnostmi ani začít a dostává se do „začarovaného prokrastinačního kruhu“.  
Prokrastinací „trpí“ nejvíce studenti a mladí lidé v zaměstnání. Někteří dokonce prokrastinují až tak radikálním způsobem, že nedělají vůbec nic… Místo např. úkolů do práci či do školy spí, leží, koukají na TV a podobně a tím právě ztrácejí svůj drahocenný čas, který jim poté v jistých situacích a momentech chybí. Někteří lidé by si přáli, aby měl den nejméně 30 hodin, a dělají pro to maximum. Jiní mají času „až až“ a  stejnak ho efektivně nevyužívají. Někteří jedinci si ani svůj čas nedokáží naplánovat tak, aby o něj právě nepřicházeli… 

 S tím, abychom si uměli najít na práci pravý a dostatečný čas, nám mohou pomoci i různé knížky či pořady na internetu. Například knížka Konec prokrastinace od Petra Ludwiga. 


Záhorová Markéta 4.E




                                                         Jed na lidi (veganský)
      Máte v životě smůlu? Nic se vám nedaří? Lidé vám hází klacky pod nohy?
             Máme pro vás velice chutný, jednoduchý, veganský recept!
             (Lze použít pro každou situaci)

          Ingredience:     29.5735296 ml jedu na krysy
                                   14.943476 ml meta Kyanid
                                   14.943476 ml Fex-M3  
                                   1 šálek Tiberia

                                                      Protřepete a zamíchejte!       

                                                                                       Bára Přibylová, Sandra Ferreira

 

 

Wrap s kari quinoou



 

Seznam ingrediencí

  • 150 g quinoi
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kari
  • lžíce tahini
  • 100 g mraženého hrášku
  • 40 g sekaných kešu
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • svazek máty
  • 4 celozrnné tortily
  • ledový salát

Postup přípravy

  1. Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dijít pod pokličkou.
  2. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
  3. Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
  4. Vychladlé balte do tortil spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.



Daniel Pilecký a Lukáš Vokoun
 

Aktivita o prázdninách

V březnu nás čekají jarní prázdniny. Proč je nestrávit aktivně. Můžete se inspirovat těmito typy.

1.  Curling na Roztylech


 Přijde si zahrát tento olympijský sport v aréně na Roztylech. Stačí Vám dvě čtyřčlenná družstva. Boty a vybavení Vám tam zapůjčí. Můžete si s sebou vzít i diváky.

 

2.  Trampolíny


Další zábavu si můžete užít v JumParku na Praze 9, který je největší v Evropě.

Stačí Vám pohodlné, sportovní oblečení a můžete vyrazit.

                                                                                            

3.  Potápění


Poslední typ je kurz potápění v Dive Centru Praha. Zde si můžete vyzkoušet potápění s kyslíkovou bombou a neoprenem.
 
 
Veronika Šmídková, 4.E

Pozvánka na Veletrh pražských veřejných vysokých škol


Pozvánka na Veletrh pražských veřejných vysokých škol

 
            Ve čtvrtek 2. února 2017 studenti čtvrtých ročníků, nejen naší školy, mohou navštívit Veletrh pražských veřejných vysokých škol, který se koná v prostorách Karlovy Univerzity na Praze 1, Ovocný trh 3-5. Celá tato akce proběhne od 9:00 do 16:30 a vstupné je zdarma.

                

Na tomto veletrhu se budou prezentovat následující školy:

·       Akademie muzických umění v Praze

·       Akademie výtvarných umění v Praze

·       Česká zemědělská univerzita v Praze

·       České vysoké učení technické v Praze

·       Univerzita Karlova

·       Vysoká škola ekonomická v Praze

·       Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

·       Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

 

 

Na celou tuto událost se můžete podívat na internetových stránkách: www.prazske-verejne-vysoke-skoly.cz , kde můžete také nahlédnout do seznamů oborů výše vypsaných jednotlivých škol. Také tuto akci najdete na Facebooku (Veletrh pražských veřejných vysokých škol) .



Vokurková, Smělíková 4.E
 

     Ekonomická přednáška

Dne 24.1.2017 se čtvrté ročníky zúčastnily velice zajímavé přednášky s ekonomickým podtextem. Tímto tématem nás provedl
Ing. Vladimír Pikora Ph.D., český analytik finančních trhů a makroekonom.

Zabývali jsme se hlavně stavem ekonomiky v České republice, jejím dalším vývojem a státním dluhem. Dozvěděli jsme se, že ČR dokázala minulý rok, 2016, získat přebytek okolo 60 mld. ,což je ohromné číslo.

Pan Pikora nám vyprávěl o svých vlastních zkušenostech a zážitcích, které byly velmi poučné a k zamyšlení. Poradil nám, kdy a kam investovat, jak ušetřit na důchody a poté nám dal prostor na naše dotazy.

Je to velice milý a vzdělaný člověk. Přiblížil nám budoucí situaci naší země a provedl nás určitými možnostmi, které se mohou v blízké době hodit. Na závěr nechyběly vtípky ze strany pana Pikory, kterým se zasmáli všichni studenti.

Tímto děkujeme za možnost účasti na takové vzdělávací akci a přejeme hodně úspěchů do budoucna.

 

 
 
 
 
                                                     Kubrtová, Suchanová 4.B.

úterý 22. listopadu 2016

Recept na vánoční perníčky


Recept na vánoční perníčky

Vánoce se blíží a s nimi i každoroční pečení cukroví. Proto jsme si pro Vás připravily recept na skvělé, jednoduché a hlavně výborné perníčky.

 

Co budeme potřebovat na těsto? (Ingredience)

·        650 g hladké mouky

·        250 g moučkového cukru

·        100 g medu

·        50 g másla

·        4 celá vejce

·        10 g jedlé sody

·        2 lžíce kakaa

·        2−3 lžičky koření – skořice, hřebíček

·        1 vejce na potření perníčků

Postup přípravy těsta:

Výše uvedené suroviny zpracujeme v těsto, které necháme do druhého dne odležet. Druhý den vyvalujeme cca 3 mm silné plátky, ze kterých pomocí formiček vykrajujeme různé tvary. Pečeme asi 10 minut při 180 °C dozlatova. Horké perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem, aby se leskly. Perníčky můžeme ozdobit bílkovou polevou dle svého gusta. Kutilové si s perníčky jistě vyhrají, protože můžou vyzdvihnout svou fantazii. Samozřejmě můžeme servírovat i bez polevy.

 

Co budeme potřebovat na bílkovou polevu? (Ingredience)

·        150 g moučkového cukru

·        1 bílek

·        ½ lžičky škrobové moučky (Solamyl)

·        Pár kapek citronové šťávy


Postup přípravy polevy:

           Dvakrát přesátý moučkový cukr vymícháme s přepasírovaným bílkem, škrobovou moučkou a citronovou šťávou dohladka. Poleva by se neměla roztékat. Pomocí sáčků na zdobení kreslíme na perníčky ornamenty.

 



           Přejeme příjemné prožití Vánočních svátků plné sladkostí a dobrot. Recept zvládne opravdu každý, nebojte se toho! Držíme palce. J
 
 Vokurková, Smělíková

Strávily jsme krásné odpoledne s naší kamarádkou Cecílií z jiné obchodní akademie v Praze a rovnou jsme se jí zeptaly, jak se připravuje na svou maturitní zkoušku, na maturitní ples a jak celkově prožívá poslední rok na škole.

Veronika: „Máš už vypracované některé maturitní otázky?“

Cecílie: „Ano, jelikož maturuji hlavně z jazyků (angličtina a němčina), pracujeme na nich společně na hodinách ve škole. Určitě už alespoň ¼ máme hotovou.“

Markéta: „Jakého předmětu se nejvíce bojíš?“

Cecílie: „Hlavně literatury, jelikož zatím nemám přečteno ani polovinu knížek a bojím se, že to nestihnu. Máme toho teď moc i na domácí přípravu…“

Veronika: „A co maturitní ples? Máte už zařízené šerpy, květiny atd...?“

 
Cecílie: „Ano, nakonec jsme vybrali tmavě modré šerpy s béžovým nápisem. Květiny zatím objednané nemáme. Ale zato máme už vymyšlený dárek pro třídní profesorku.“

Markéta: „A jaký dárek jste nakonec vymysleli?“ J

Cecílie: „Nakonec jsme se domluvili, že paní profesorce uděláme velké fotoalbum fotek z našich školních akcí a ještě jedno překvapení, které neprozradím.“

Veronika: „A jaké máš šaty na ples?“

Cecílie: „Už v půlce září jsem si zarezervovala v salónu na Pražském Povstání světle modré šaty s velikou sukní, jsem z nich naprosto unešená.“  

Veronika, Markéta: „My ti velice děkujeme. Přejeme ti, aby sis svůj ples užila, a držíme ti palce při skládání maturitní zkoušky.
 
 
Markéta Záhorová, Veronika Šmídková - 4.E


Před písemkou: "Doufám, že nikoho neuvidím opisovat."
Z prostřední řady se ozve: "Taky doufáme."


Jedou dva opilci v autě a jeden povídá: "Jardo, až přijedeš na křižovatku, odboč vpravo."
Ten druhý mu vyděšeně odpoví: "Já jsem myslel, že řídíš ty."


Optimista je člověk, který v pondělí ráno při nástupu do práce zvolá: "A pozítří už máme středu!"



Blondýnka dělá test, složený z otázek a odpovědí "ano x ne". Dívá se na papír... 5 minut... 10 minut... potom v nahlém záchvatu inspirace vyndá z peněženky minci a začne vyplňovat test stylem "číslo=Ano, znak=Ne". Za půl hodinky má všechno hotové, zatím co zbytek třídy se ještě potí nad papíry... Posledních 5 minut času, a ona najednou začne v zoufalství vyhazovat minci, mrmlat a strašně se potit. Dozírající přijde znepokojeně k ní a ptá se, co se stalo?
Ona na to "Kontroluju si odpovědi... a skoro všechno mám špatně!"


Kubrtová, Suchanová 4.B

 


CHEESECAKE

Ingredience:

·         170g máslových sušenek
·         70g másla
·         500g mascarpone
·         3 vejce
·         100g moučkového cukru
·         2 lžíce citronové šťávy
 

Postup:

1.      Sušenky rozmixujeme v robotu a poté je smícháme s rozpuštěným máslem.

2.      Sušenkovou směs nasypeme na dno kulaté formy, vyložené pečícím papírem a dlaněmi přitlačíme (můžeme si pomoci skleničkou). Na kraji těsto trochu zvedneme do boku formy, pečeme v troubě, předehřáté zhruba na 180stupnu, zhruba 10 minut.

3.      Mezitím si připravíme krém, ručně smícháme mascarpone s cukrem, poté přidáme po jednom vejce a dochutíme citronovou šťávou.

4.      Krém nalijeme na mírně vychladlý korpus, pečeme v troubě na 160 stupňů přibližně hodinu, pro ideální výsledek vložíme pod formu na spodní rošt pekáč naplněný vodou.

5.      Po upečení necháme cheesecake dostatečně vychladnout, nejlépe ho necháme odležet přes noc.

6.      Typ na ozdobení: čokoláda, ovoce, ovocné pyré či jiné ingredience.
                                                                                   Hrabová, Jirmanová 4.F